Blog | De Gouden Kaaswielen

Blog

Neem deel aan de kleurwedstrijd en win!

07/10/2019

Is de favoriete bezigheid van je kinderen kleuren? Dan hebben wij fantastisch nieuws: wij organiseren een superleuke kleurwedstrijd!

 

Wat moet je doen?

 • Download je tekening vanop onze website en neem deel aan onze kleurwedstrijd.
 • Kleur er op los.
 • Bezorg je tekening aan ons terug. Hiervoor heb je drie mogelijkheden:

We delen de wedstrijd in volgens leeftijdscategorie:

 • 3-5 jaar
 • 6-8 jaar
 • 9-12 jaar

Vermeld dus zeker de leeftijd van je kind wanneer je ons de tekening doorstuurt.

 

Wat valt er te winnen?

Ken je onze strip al? Dan ken je zeker ook onze stripfiguurtjes. Diegene die de kleurwedstrijd wint, wordt in een stripfiguur veranderd! Voor één dag wordt Wittekop vervangen door jouw figuurtje. Super toch?!

 

Veel succes!

 

Wedstrijdreglement

Waar of niet: de smaak van kaas varieert naargelang het seizoen

26/08/2019

Waar! Afhankelijk van het seizoen kan de smaak én de kleur van kaas variëren. Maar hoe komt dat nu?

 

Kaas wordt gemaakt van melk. En melk komt van de koe. Afhankelijk van wat die koe te eten krijgt, gaat haar melk anders smaken. In de lente en zomer grazen koeien buiten en eten ze dus vers gras uit de weide. Daardoor wordt hun melk romiger en de kaas dus ook. In de winter krijgen de dieren andere voeding, en dat proef je ook in de kaas.

 

Niet enkel de smaak verandert, de kaas krijgt ook een andere kleur in de wintermaanden. Dat komt door de zomer- en wintermelk. In de winter is de kaas lichter van kleur, in de zomer heeft hij een rijkere kleur.

 

Lente-, zomer-, herfst- en winterkazen

Mosselen eet je het best in maanden met een r, asperges eind april en kersen net voor de zomer. Maar ook sommige kazen smaken beter in bepaalde seizoenen.

 

Geitenkaas is bijvoorbeeld het lekkerst van april tot juli, omdat je er die heerlijke kruiden in proeft. Ook zachte kazen en witschimmelkazen zijn optimaal voor het voorjaar. Deze blijven ook nog superlekker tot het einde van de zomer. Herfstkazen zijn dan de hardere kazen, die sterker smaken. In de winter kan je gaan voor kazen die iets langer gerijpt zijn, zoals BoereJan. Die kan je overigens het hele jaar door eten, want deze kaas bestaat in verschillende leeftijden.

 

Graag advies over de beste kaas voor het seizoen? Vraag ernaar bij je kaasspeciaalzaak!

Hoe proef je kaas?

23/08/2019

Horen, zien en zwijgen. Of was het zien, ruiken, voelen en proeven? Als het gaat over kaas proeven, dan opteer je best voor het laatste. Want kaas proef je met al je zintuigen.

 

Geef je ogen de kost

Het eerste wat je doet, is naar de kaas kijken. Wanneer die er lekker uitziet, krijg je er automatisch trek in. Door goed naar de kaas te kijken, krijg je al een goede indicatie over het soort kaas en de leeftijd van de kaas.

 

Ruik er maar eens goed aan

Je reukvermogen is nauw verbonden met je smaak. De geur die we waarnemen tijdens het proeven, noemen we aroma. Nog voor we aan proeven toe zijn, ruiken we eerst eens goed aan de kaas. Je hebt kazen die heel zacht ruiken, maar je hebt ook de zogenaamde ‘stinkkazen’ die een fellere geur hebben. De geur van de kaas is afhankelijk van hoelang hij gerijpt heeft.

 

Nog een tip: om de geur van kaas optimaal te ervaren, moet je de kaas in twee breken. Zo komen alle geuren goed vrij.

 

Neem de kaas in handen

Om de kaas volledig te kunnen proeven, moet je hem eens vasthouden. Zo ontdek je de textuur en hoe stevig of elastisch de kaas is.

 

En nu le moment suprême: proef!

Onze smaakpapillen kunnen vier smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout en bitter. Harde kazen zijn bijvoorbeeld vaak zoet. Let er bij het smaken op dat je bij kazen met eetbare korst ook effectief een stukje mét korst proeft. Die maakt namelijk deel uit van de volledige smaakervaring.

 

Iedereen kan kaas proeven

Oud en zelfs heel jong, echt iedereen kan kaas proeven. Geef je kinderen dus ook gerust een stukje. En terwijl ze proeven, kunnen ze de strip De Gouden Kaaswielen lezen!

 

PS: wist je dat je bij aankoop van 2 kazen een gratis strip kreeg. Ga langs bij een deelnemende kaasspeciaalzaak en vraag naar Gentse Keizer, Gentenaer, Rosse Jeanette, BoereJan en Wittekop.

Vakantietip? De beste plekken ter wereld om te bezoeken als kaasliefhebber

12/07/2019

Is je reis nog niet geboekt? Wat dacht je van een reis gebaseerd op je liefde voor kaas? We zetten even op een rij welke topbestemmingen je als kaasliefhebber absoluut bezocht moet hebben. Maar brie careful, misschien kom je wel nooit meer terug!

 

Frankrijk

Nu we het toch al over brie hadden: eerste stop? Frankrijk! Het land van stokbrood met brie, camembert en beaufort. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welk deel van het land je verkent, want overal kom je wel lekkere kazen tegen.

 

La bella Italia

Heb je het meer voor de Italianen? En dan hebben we het niet over de mannen, maar wel over hun kazen. Denk maar aan gorgonzola, parmezaan, geitenkaas en mozzarella.

 

España por favor

Ze noemen Asturië niet voor niets ‘El país de los Quesos’, ofwel het land der kazen. Daar proef je de queso de cabrales, een kaas met een wel hele sterke smaak. Liever een iets zachtere kaas? Dan moet je naar La Mancha. Niet om Don Quichote te ontmoeten, maar wel om manchego te proeven.

 

Jeollabuk-do in Zuid-Korea

Sprookjesliefhebbers gaan naar Disneyland, maar de echte kaasfanaten trekken naar Zuid-Korea. Daar bestaat een pretpark speciaal voor cheese lovers: Imsil Cheese Theme Park. Je leert er alles over kaas eten en kaas maken. Ons ticket is alvast geboekt!

 

Oost west, thuis best?

Of doe eens helemaal zot en blijf gewoon lekker in eigen land! Bij een deelnemende kaasspeciaalzaak in je buurt vind je namelijk vijf kazen die absoluut de moeite waard zijn: Gentse Keizer, Wittekop, Rosse Jeanette, Gentenaer en BoereJan. Tegen de verveling krijg je er nog een gratis strip bij ook!

Kaas snijden: hoe doe je dat?

08/07/2019

Afhankelijk van de vorm en de textuur van kaas, wordt de snijwijze van de kaas beslist. Wanneer je kaas verdeelt, wil je uiteraard dat iedereen evenveel kaas krijgt. Dan gaat het niet noodzakelijk om de grootte van het stuk, maar wel of elk stuk evenveel korst en kern bevat. En dat is niet altijd evident.

 

Kleine geitenkaasjes zijn het gemakkelijkst, die snij je mooi doormidden. Ook piramide- en kegelvormige kazen verdeel je eenvoudig in gelijke stukken. Grote, ronde kazen snij je dan weer in punten.

 

Bij schimmelkazen ligt het al iets moeilijker. Omdat elk stuk verhoudingsgewijs evenveel kern als korst moet bevatten, snij je best eerst de punt af, dan de zijkanten en werk je zo naar het midden toe.

Hoe wordt kaas gemaakt?

05/07/2019

Kaas wordt gemaakt in 4 stappen. Alles begint bij de koe. Zonder koe geen melk, en zonder melk geen kaas. Zorg er maar beter voor dat de melk vers is, want daarmee maak je de beste kaas.

 

Stremsel en startercultuur toevoegen

De verse melk wordt kort verhit, gepasteuriseerd zoals de professionals het noemen. Daaraan wordt een startercultuur en stremsel toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat eiwitten gaan stollen en dat er wrongel ontstaat, een vaste materie die in het overgebleven vocht drijft.

 

Wrongel samenpersen

Het vocht waarin de wrongel drijft, wordt wei genoemd. Wei bevat mineralen, melksuiker en vet. De wrongeldeeltjes worden samen in een rond vat gegoten en samengeperst om al het vocht te verwijderen. Door dat persen en het ronde vat krijgt de kaas zijn kenmerkende ronde vorm.

 

Rusten in pekel

Daarna wordt de kaas gepekeld in een pekelbad. Het is in deze fase dat de kaas smaak krijgt. Ook de vorm en textuur verbeteren dankzij de pekel. Gepekelde kaas kan je ook langer bewaren.

 

Rijpen

De smaak van de kaas hangt af van het rijpingsproces. Een kaas kan rijpen van 4 weken tot een gans jaar. Afhankelijk daarvan wordt een kaas als jong, belegen of oud bestempeld.

 

Benieuwd hoe onze stripfiguren kaas maken? Haast je naar een deelnemende speciaalzaak in je buurt en ontdek het zelf!

Hoe bewaar je kaas het best?

01/07/2019

Extreme kou en uitdroging zijn de grootste vijanden van kaas. Maar hoe ga je dat tegen? En hoe bewaar je kaas nu best?

 

Kaas bewaar je best zo koel mogelijk. Waar het koud en droog is, voelt de kaas zich opperbest. De temperatuur verschilt wel naargelang de hardheid van de kaas. Voor harde kazen verkiezen we een temperatuur van 12°C, voor zachte kazen mag het iets kouder zijn: 6°C. De kelder of de minst koude delen van de koelkast zijn daar de perfecte plaats voor, want té koud mag ook niet.

 

Te warm is dan ook weer niet goed. Droge kazen kunnen daar wel beter tegen dan romige kazen. Langdurige blootstelling aan warmte is echter voor geen enkele kaassoort goed. Harde kazen gaan zweten en zien er zo minder aantrekkelijk uit. Zachte kazen worden te loperig. Uiteindelijk wordt de smaak van de kaas ook aangetast. En dat wil je natuurlijk absoluut vermijden.

 

Hoe verpak je kaas?

Kaas heeft toch een beetje ademruimte nodig. Pak hem daarom niet strak in plastiek in, maar kies eerder voor folie die ademt. Vershoudfolie heeft de neiging om vocht vast te houden, wat sneller voor schimmels kan zorgen. Ook vetvrij bakpapier kan een goede optie zijn. Bewaar kaas dus zoals het hoort. Je kaas zal je dankbaar zijn!

 

Hoelang kan je kaas bewaren?

Harde kazen kan je tot wel vier maanden bewaren, als je ze goed afschermt en bewaart in de koelkast. Zachtere kazen blijven doorgaans zo’n twee tot drie weken eetbaar.

 

Nu weet je perfect hoe je kaas bewaart. Klaar om een kaasschotel te maken?! Benieuwd hoe je dat doet? Klik hier!

Welk type korst is eetbaar?

24/06/2019

Nagenoeg alle kazen hebben een korst. Ben jij iemand die die er altijd afhaalt? Of eet je sommige wel op? Voor eens en voor altijd: welke korst mag je wel opeten en welke niet?

 

Eerst en vooral, hoe ontstaat een korst eigenlijk? Kazen met een gewassen korst worden in het pekelbad gewassen of bevochtigd met pekel. Zo krijg je een korst. Dan heb je ook nog schimmelkorsten. Deze kazen krijgen voor het rijpingsproces schimmelculturen ingeënt. Daardoor ontstaat de typische witte schimmelkorst. Er bestaan ook kazen met een rode korst. Hier wordt een cultuur van roodbacteriën aan toegevoegd.

 

Opeten of niet?

De hardste of halfharde kazen hebben een korst die niet eetbaar is. De korst is hier een soort plasticachtig laagje dat je zeker moet verwijderen. Kazen met een donkerbruine korst laat je ook best links liggen. De zachtste kazen hebben een eetbare korst. Vandaar dat witte en rode korsten wel eetbaar zijn.

 

Een eetbare korst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De kaas komt vaak enkel volledig tot zijn recht als je hem opeet mét korst. Probeer het dus even, wie weet ben je compleet overdonderd door deze nieuwe smaak!

 

PS: Wittekop heeft ook zo’n eetbare witschimmelkorst. En Rosse Jeanette een rode. Probeer ze even uit. Je vindt ze bij een speciaalzaak in je buurt. En je krijgt er nog een gratis strip bij ook ;-)

Wat is het verschil tussen jong, belegen en oud?

17/06/2019

We horen wel dat een kaas jong, belegen of oud is. Maar wie weet nu precies wat dat wil zeggen? Is er een verschil in smaak of uitzicht? We klaren het voor je uit!

 

De leeftijd van een kaas hangt volledig af van het rijpingsproces. Een kort overzicht:

 • Jonge kaas: 4 weken
 • Jong belegen kaas: 8-10 weken
 • Half belegen kaas: 3 maanden
 • Belegen kaas: 6 maanden
 • Oude kaas: 10-12 maanden

Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak. Ook het aroma en de textuur zijn verschillend naargelang de leeftijd. Kazen die niet lang rijpen zijn zachter en romiger. Belegen en oude kazen zijn vaak harder en smaken sterker door.

 

PS: Wittekop is een jonge kaas, BoereJan bestaat in alle leeftijden. Proef ze zelf en beslis welke je favoriet is. Je vindt ze bij een speciaalzaak in je buurt. En je krijgt er nog een gratis strip bij ook ;-)

De perfecte kaasschotel in 5 stappen

03/06/2019

Iedereen kent het fenomeen kaasschotel wel. Maar wat leg je er nu precies op? Wat past bij elkaar, waarmee combineer je de kaas en wat drink je er bij? Wij helpen je uit de nood!

 

Stap 1: Kies je kaas

Een kaasplank hoeft niet uit 10 verschillende soorten te bestaan om lekker te zijn. Aan enkele stukken heb je zeker al genoeg. Zorg voor wat variatie: een zachte, een halfharde en een harde kaas. (Wittekop is bijvoorbeeld een zachte kaas en Rosse Jeanette is halfhard.)

 

Stap 2: Bepaal de hoeveelheid kaas

Hoeveel kaas moet ik voorzien per persoon? Een moeilijke vraag voor velen. Alles hangt af van het moment waarop je de kaas serveert. Is dat als hapje, volwaardige maaltijd of dessert? We geven je enkele richtlijnen:

 • Aperitiefhapje: 50 tot 100 gram per persoon
 • Maaltijd: 200 gram per persoon
 • Dessert: 100 gram per persoon

 

Stap 3: Presenteer je kaasschotel

Neem een houten plankje, een leisteen of een bord uit aardewerk. Zo ziet je schotel er super classy uit. Voorzie wat fruit zoals druiven, vijgen of passievruchten. Ook enkele nootjes gaan goed samen met de kaas. In potjes kan je wat honing en mosterd voorzien, sommige kazen smaken er namelijk heel lekker bij. Sommige mensen houden ook van wat confituur bij hun kaas. Denk maar aan frambozen-, aardbeien- of pruimenconfituur.

 

En niet te vergeten: brood! Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Ook hier is variatie belangrijk. Wit stokbrood om de zachte kaas op te smeren, meergranenbrood en zelfs noten- en rozijnenbrood passen perfect bij kaas.

 

Stap 4: Beslis welke drank je gaat serveren

Bij een hapje hoort een drankje, maar het welke? Waar de meeste voor wijn gaan, kan ook porto en zelfs bier lekker zijn bij kaas. Bij een lichte kaas hoort een licht bier. Bij sterkere smaken ga je best voor een trappist.

 

Stap 5: Hoe bewaar je kaas?

Mocht er nadien toch wat kaas overblijven (wat we ons onmogelijk kunnen voorstellen ;-)), hoe bewaar je die dan best? Je wil er nadien toch ook nog wat kunnen van smullen?! Om de smaak van de kaas te waarborgen, is de temperatuur heel belangrijk. Kaas blijft het langst lekker als je die in de koelkast of in de kelder bewaart. Zorg dat je de kazen goed afdekt zodat ze zeker niet uitdrogen. Wil je er de dag erna van eten? Laat ze dan een half uurtje op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo smaakt de kaas het lekkerst!

 

Klaar voor die heerlijke kaasschotel? Ga langs bij een speciaalzaak in je buurt. Je krijgt zelfs een gratis strip als je enkele van onze kazen koopt. Plezier verzekerd!

De kaas voor iedereen: Wittekop

27/05/2019

“Goeiemorgen meneer, kan ik jou ergens mee helpen vandaag?” Jef Wittekop is 10 en staat gekend als het meest schattige manneke van de buurt. Zijn witte haren herkent iedereen van ver. Als hij dan nog eens zijn grote glimlach bovenhaalt, ben je onmiddellijk verkocht. Oude vrouwtjes helpt hij met oversteken, jonge mama’s helpt hij met boodschappen dragen, de buurman assisteert hij bij het snoeien van de haag, voor papa maait hij het gras en voor mama hangt hij de was op. Hij is de vriend van iedereen en doet geen vlieg kwaad.

 

Wittekop, de kaas

Wittekop is een kaas die werkelijk iedereen lekker vindt. Hij is zacht van smaak en crèmig. De witschimmelkorst kan je opeten, maar dat hoeft niet als je niet wil. Deze Eigen Bodemkaas is geliefd bij jong en oud. Een kaas voor iedereen dus!

 

Gratis strip

Nu al helemaal fan van Jefke Wittekop? Lees onze strip “De Gouden Kaaswielen” en leer hem nog beter kennen. Ga langs bij een speciaalzaak in je buurt, koop 2 van onze kazen en krijg de strip helemaal gratis!

Kaas voor alle leeftijden: BoereJan

24/05/2019

BoereJan is een boer van de oude stempel. Hij is geen fan van al die moderne snufjes. Een tv of gsm heeft hij niet. Ook zijn koeien melkt hij nog met de hand. Geef hem maar gewoon een emmer en een krukje. Met zijn rubberen laarzen en een stuk stro in zijn mond, wandelt hij nog voor dageraad het veld op. En wanneer zijn koeien het nog maar eens op een lopen zetten, hoor je hem van verre roepen: “potjandorie”!

 

Volgens hem is er niets lekkerder dan verse melk van je eigen koeien. Maar misschien is de kaas die hij ermee maakt nog net iets beter. Als de melk nog warm is, giet hij ze in een tobbe om kaas te maken. Roeren doet hij met de hand. Het eindresultaat? Overheerlijke boerderijkaas!

 

BoereJan, de kaas

De kaas BoereJan kenmerkt zich door zijn ambachtelijke, volle smaak. Je kan hem kopen in verschillende leeftijden: jong, zacht romig, stevig belegen, extra pittig belegen, subliem oud of brokkel. Een kaas van alle leeftijden, voor alle leeftijden!

 

Gratis strip

Wil je meer weten over BoereJan? Je ontmoet hem in onze strip “De Gouden Kaaswielen”. Je ontvangt deze strip volledig gratis bij aankoop van 2 van onze kazen. Ga snel naar de dichtstbijzijnde speciaalzaak!

Een pittige dame met pittige kaas: Rosse Jeanette

22/05/2019

“Bonjour madame, wat een prachtige jurk!” Een uitspraak die je Jeanette vaak hoort doen. En dat tegen elke vrouw die ze passeert op straat. Ons Rosse Jeanette is een crème van een madam!

 

Deze dame studeerde kunst en mode. Ze is een vrijgevochten ziel die duidelijk weet wat ze wil en ze gaat er ook voor. Geen tegenslag is haar te veel, ze komt er altijd terug bovenop. Haar joie de vivre werkt aanstekelijk. Net als haar betoverende glimlach.

 

Rosse Jeanette, de kaas

De naam zegt het zelf al: Rosse Jeanette is een kaas met een eetbare rosse korst. Net zoals haar stripfiguur is ze lekker pittig. Deze Eigen Bodemkaas valt vast en zeker in de smaak.

 

Gratis strip

Zin om Rosse Jeanette beter te leren kennen? Lees er alles over in onze strip “De Gouden Kaaswielen”. Je krijgt de strip volledig gratis bij aankoop van 2 van onze kazen. Haast je naar de dichtstbijzijnde speciaalzaak!

Emiel de Gentenaer, aangename kennismaking!

20/05/2019

“Wat Emiel beviel, was een schoon geel kaaswiel!” Tijd om Emiel de Gentenaer te ontmoeten, de stripfiguur gebaseerd op onze kaas de Gentenaer.

 

Deze rasechte Gentenaar, met de toepasselijke bijnaam Gentenaer, is een goedlachse levensgenieter. Hij woont op de rand van Gent, samen met zijn vrouw. Emiel houdt van vroeg opstaan om de zon te zien opgaan, van stille ochtendwandelingen, van naar de markt gaan om verse vis en kaas, van uitgebreid koken én aperitieven, van gezellig samenzijn met zijn gezin, van ravotten met zijn kleinzoon. Maar ook van een momentje voor hem alleen, zittend op zijn terras, uitkijkend over de uitgestrekte weilanden, met een lekker biertje in de hand en een belegen kaasje.

 

Gentenaer, de kaas

Gentenaer is een Goudse kaas, gerijpt op Gentse bodem. Hij is fruitig en zoet van smaak. Deze extra belegen kaas past perfect bij een biertje.

 

Gratis strip

Wil je Emiel de Gentenaer wat beter leren kennen? Haal dan jouw gratis strip op bij de betere speciaalzaak. Je krijgt hem volledig gratis bij aankoop van 2 van onze kazen.

Maak kennis met onze kaas: Gentse Keizer

17/05/2019

“Je suis Charles, Empereur de Gand. Enchanté!” Maak kennis met Keizer Charles, de verpersoonlijking van onze kaas Gentse Keizer.

 

In zijn Gentse kasteel hangt, naast bombastische portretten van zichzelf, een allesoverheersende, overheerlijke geur: die van kaas. Niet verwonderlijk, want de keizer eet niets liever. Daarvan zijn de vorstelijke diners levend bewijs. Het hoofdgerecht op het feestbanket? Kaas. Als dessert? Nog meer kaas! Het zijn avonden waarop de wijn rijkelijk vloeit. De toast aan het begin komt uiteraard van hem, én gaat over zichzelf. Want ten slotte is hij de beste en meest wijze keizer die de wereld ooit gezien heeft. Volgens hem toch …

 

Gentse Keizer, de kaas

Gentse Keizer herken je aan zijn typerende zwarte korst. Hou je van smeuïg en heerlijk romig? Dan is deze kaas absoluut iets voor jou. Deze abdijkaas is er eentje van eigen bodem. Hij past perfect op elke kaasplank, bij je boterham of op je stokbrood of zelfs bij een lekker wijntje of bier. Aan jou de keuze!

 

Gratis strip

Wil je Keizer Charles beter leren kennen? Lees dan onze strip “De Gouden Kaaswielen”. Je krijgt hem gratis in de betere speciaalzaak bij aankoop van 2 van onze kazen.

Onze kazen krijgen een gezicht in onze eigen strip

15/05/2019

Ken jij Gentse Keizer, Gentenaer, Rosse Jeanette, BoereJan en Wittekop al? Dit zijn 5 overheerlijke kazen die vanaf nu verkrijgbaar zijn bij de betere speciaalzaak. Om ze aan jou voor te stellen hebben we elk van die kazen omgetoverd in een stripfiguur.

 

Maak kennis met Keizer Charles, Emiel De Gentenaer, Jeanette Milfeux, BoereJan en Jefke Wittekop. Elk van hen weerspiegelt het karakter en de smaak van onze kazen. Hou onze Facebookpagina en website in de gaten, binnenkort stellen we ze één voor één aan je voor.

 

Gratis strip actie

Speciaal voor jou hebben we een leuke actie in petto: wanneer je 2 van deze kazen koopt bij een speciaalzaak in jouw buurt, krijg je er de strip “De Gouden Kaaswielen” gratis bij! Je ontdekt er de avonturen van onze 5 stripfiguren. Leesgenot verzekerd!

 

Vind hier een verkooppunt in je buurt en haast je als de bliksem om jouw gratis strip af te halen!

Deel dit bericht

Blog

Neem deel aan de kleurwedstrijd en win!

07/10/2019

Is de favoriete bezigheid van je kinderen kleuren? Dan hebben wij fantastisch nieuws: wij organiseren een superleuke kleurwedstrijd!

 

Wat moet je doen?

 • Download je tekening vanop onze website en neem deel aan onze kleurwedstrijd.
 • Kleur er op los.
 • Bezorg je tekening aan ons terug. Hiervoor heb je drie mogelijkheden:

We delen de wedstrijd in volgens leeftijdscategorie:

 • 3-5 jaar
 • 6-8 jaar
 • 9-12 jaar

Vermeld dus zeker de leeftijd van je kind wanneer je ons de tekening doorstuurt.

 

Wat valt er te winnen?

Ken je onze strip al? Dan ken je zeker ook onze stripfiguurtjes. Diegene die de kleurwedstrijd wint, wordt in een stripfiguur veranderd! Voor één dag wordt Wittekop vervangen door jouw figuurtje. Super toch?!

 

Veel succes!

 

Wedstrijdreglement

Waar of niet: de smaak van kaas varieert naargelang het seizoen

26/08/2019

Waar! Afhankelijk van het seizoen kan de smaak én de kleur van kaas variëren. Maar hoe komt dat nu?

 

Kaas wordt gemaakt van melk. En melk komt van de koe. Afhankelijk van wat die koe te eten krijgt, gaat haar melk anders smaken. In de lente en zomer grazen koeien buiten en eten ze dus vers gras uit de weide. Daardoor wordt hun melk romiger en de kaas dus ook. In de winter krijgen de dieren andere voeding, en dat proef je ook in de kaas.

 

Niet enkel de smaak verandert, de kaas krijgt ook een andere kleur in de wintermaanden. Dat komt door de zomer- en wintermelk. In de winter is de kaas lichter van kleur, in de zomer heeft hij een rijkere kleur.

 

Lente-, zomer-, herfst- en winterkazen

Mosselen eet je het best in maanden met een r, asperges eind april en kersen net voor de zomer. Maar ook sommige kazen smaken beter in bepaalde seizoenen.

 

Geitenkaas is bijvoorbeeld het lekkerst van april tot juli, omdat je er die heerlijke kruiden in proeft. Ook zachte kazen en witschimmelkazen zijn optimaal voor het voorjaar. Deze blijven ook nog superlekker tot het einde van de zomer. Herfstkazen zijn dan de hardere kazen, die sterker smaken. In de winter kan je gaan voor kazen die iets langer gerijpt zijn, zoals BoereJan. Die kan je overigens het hele jaar door eten, want deze kaas bestaat in verschillende leeftijden.

 

Graag advies over de beste kaas voor het seizoen? Vraag ernaar bij je kaasspeciaalzaak!

Hoe proef je kaas?

23/08/2019

Horen, zien en zwijgen. Of was het zien, ruiken, voelen en proeven? Als het gaat over kaas proeven, dan opteer je best voor het laatste. Want kaas proef je met al je zintuigen.

 

Geef je ogen de kost

Het eerste wat je doet, is naar de kaas kijken. Wanneer die er lekker uitziet, krijg je er automatisch trek in. Door goed naar de kaas te kijken, krijg je al een goede indicatie over het soort kaas en de leeftijd van de kaas.

 

Ruik er maar eens goed aan

Je reukvermogen is nauw verbonden met je smaak. De geur die we waarnemen tijdens het proeven, noemen we aroma. Nog voor we aan proeven toe zijn, ruiken we eerst eens goed aan de kaas. Je hebt kazen die heel zacht ruiken, maar je hebt ook de zogenaamde ‘stinkkazen’ die een fellere geur hebben. De geur van de kaas is afhankelijk van hoelang hij gerijpt heeft.

 

Nog een tip: om de geur van kaas optimaal te ervaren, moet je de kaas in twee breken. Zo komen alle geuren goed vrij.

 

Neem de kaas in handen

Om de kaas volledig te kunnen proeven, moet je hem eens vasthouden. Zo ontdek je de textuur en hoe stevig of elastisch de kaas is.

 

En nu le moment suprême: proef!

Onze smaakpapillen kunnen vier smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout en bitter. Harde kazen zijn bijvoorbeeld vaak zoet. Let er bij het smaken op dat je bij kazen met eetbare korst ook effectief een stukje mét korst proeft. Die maakt namelijk deel uit van de volledige smaakervaring.

 

Iedereen kan kaas proeven

Oud en zelfs heel jong, echt iedereen kan kaas proeven. Geef je kinderen dus ook gerust een stukje. En terwijl ze proeven, kunnen ze de strip De Gouden Kaaswielen lezen!

 

PS: wist je dat je bij aankoop van 2 kazen een gratis strip kreeg. Ga langs bij een deelnemende kaasspeciaalzaak en vraag naar Gentse Keizer, Gentenaer, Rosse Jeanette, BoereJan en Wittekop.

Vakantietip? De beste plekken ter wereld om te bezoeken als kaasliefhebber

12/07/2019

Is je reis nog niet geboekt? Wat dacht je van een reis gebaseerd op je liefde voor kaas? We zetten even op een rij welke topbestemmingen je als kaasliefhebber absoluut bezocht moet hebben. Maar brie careful, misschien kom je wel nooit meer terug!

 

Frankrijk

Nu we het toch al over brie hadden: eerste stop? Frankrijk! Het land van stokbrood met brie, camembert en beaufort. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welk deel van het land je verkent, want overal kom je wel lekkere kazen tegen.

 

La bella Italia

Heb je het meer voor de Italianen? En dan hebben we het niet over de mannen, maar wel over hun kazen. Denk maar aan gorgonzola, parmezaan, geitenkaas en mozzarella.

 

España por favor

Ze noemen Asturië niet voor niets ‘El país de los Quesos’, ofwel het land der kazen. Daar proef je de queso de cabrales, een kaas met een wel hele sterke smaak. Liever een iets zachtere kaas? Dan moet je naar La Mancha. Niet om Don Quichote te ontmoeten, maar wel om manchego te proeven.

 

Jeollabuk-do in Zuid-Korea

Sprookjesliefhebbers gaan naar Disneyland, maar de echte kaasfanaten trekken naar Zuid-Korea. Daar bestaat een pretpark speciaal voor cheese lovers: Imsil Cheese Theme Park. Je leert er alles over kaas eten en kaas maken. Ons ticket is alvast geboekt!

 

Oost west, thuis best?

Of doe eens helemaal zot en blijf gewoon lekker in eigen land! Bij een deelnemende kaasspeciaalzaak in je buurt vind je namelijk vijf kazen die absoluut de moeite waard zijn: Gentse Keizer, Wittekop, Rosse Jeanette, Gentenaer en BoereJan. Tegen de verveling krijg je er nog een gratis strip bij ook!

Kaas snijden: hoe doe je dat?

08/07/2019

Afhankelijk van de vorm en de textuur van kaas, wordt de snijwijze van de kaas beslist. Wanneer je kaas verdeelt, wil je uiteraard dat iedereen evenveel kaas krijgt. Dan gaat het niet noodzakelijk om de grootte van het stuk, maar wel of elk stuk evenveel korst en kern bevat. En dat is niet altijd evident.

 

Kleine geitenkaasjes zijn het gemakkelijkst, die snij je mooi doormidden. Ook piramide- en kegelvormige kazen verdeel je eenvoudig in gelijke stukken. Grote, ronde kazen snij je dan weer in punten.

 

Bij schimmelkazen ligt het al iets moeilijker. Omdat elk stuk verhoudingsgewijs evenveel kern als korst moet bevatten, snij je best eerst de punt af, dan de zijkanten en werk je zo naar het midden toe.

Hoe wordt kaas gemaakt?

05/07/2019

Kaas wordt gemaakt in 4 stappen. Alles begint bij de koe. Zonder koe geen melk, en zonder melk geen kaas. Zorg er maar beter voor dat de melk vers is, want daarmee maak je de beste kaas.

 

Stremsel en startercultuur toevoegen

De verse melk wordt kort verhit, gepasteuriseerd zoals de professionals het noemen. Daaraan wordt een startercultuur en stremsel toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat eiwitten gaan stollen en dat er wrongel ontstaat, een vaste materie die in het overgebleven vocht drijft.

 

Wrongel samenpersen

Het vocht waarin de wrongel drijft, wordt wei genoemd. Wei bevat mineralen, melksuiker en vet. De wrongeldeeltjes worden samen in een rond vat gegoten en samengeperst om al het vocht te verwijderen. Door dat persen en het ronde vat krijgt de kaas zijn kenmerkende ronde vorm.

 

Rusten in pekel

Daarna wordt de kaas gepekeld in een pekelbad. Het is in deze fase dat de kaas smaak krijgt. Ook de vorm en textuur verbeteren dankzij de pekel. Gepekelde kaas kan je ook langer bewaren.

 

Rijpen

De smaak van de kaas hangt af van het rijpingsproces. Een kaas kan rijpen van 4 weken tot een gans jaar. Afhankelijk daarvan wordt een kaas als jong, belegen of oud bestempeld.

 

Benieuwd hoe onze stripfiguren kaas maken? Haast je naar een deelnemende speciaalzaak in je buurt en ontdek het zelf!

Hoe bewaar je kaas het best?

01/07/2019

Extreme kou en uitdroging zijn de grootste vijanden van kaas. Maar hoe ga je dat tegen? En hoe bewaar je kaas nu best?

 

Kaas bewaar je best zo koel mogelijk. Waar het koud en droog is, voelt de kaas zich opperbest. De temperatuur verschilt wel naargelang de hardheid van de kaas. Voor harde kazen verkiezen we een temperatuur van 12°C, voor zachte kazen mag het iets kouder zijn: 6°C. De kelder of de minst koude delen van de koelkast zijn daar de perfecte plaats voor, want té koud mag ook niet.

 

Te warm is dan ook weer niet goed. Droge kazen kunnen daar wel beter tegen dan romige kazen. Langdurige blootstelling aan warmte is echter voor geen enkele kaassoort goed. Harde kazen gaan zweten en zien er zo minder aantrekkelijk uit. Zachte kazen worden te loperig. Uiteindelijk wordt de smaak van de kaas ook aangetast. En dat wil je natuurlijk absoluut vermijden.

 

Hoe verpak je kaas?

Kaas heeft toch een beetje ademruimte nodig. Pak hem daarom niet strak in plastiek in, maar kies eerder voor folie die ademt. Vershoudfolie heeft de neiging om vocht vast te houden, wat sneller voor schimmels kan zorgen. Ook vetvrij bakpapier kan een goede optie zijn. Bewaar kaas dus zoals het hoort. Je kaas zal je dankbaar zijn!

 

Hoelang kan je kaas bewaren?

Harde kazen kan je tot wel vier maanden bewaren, als je ze goed afschermt en bewaart in de koelkast. Zachtere kazen blijven doorgaans zo’n twee tot drie weken eetbaar.

 

Nu weet je perfect hoe je kaas bewaart. Klaar om een kaasschotel te maken?! Benieuwd hoe je dat doet? Klik hier!

Welk type korst is eetbaar?

24/06/2019

Nagenoeg alle kazen hebben een korst. Ben jij iemand die die er altijd afhaalt? Of eet je sommige wel op? Voor eens en voor altijd: welke korst mag je wel opeten en welke niet?

 

Eerst en vooral, hoe ontstaat een korst eigenlijk? Kazen met een gewassen korst worden in het pekelbad gewassen of bevochtigd met pekel. Zo krijg je een korst. Dan heb je ook nog schimmelkorsten. Deze kazen krijgen voor het rijpingsproces schimmelculturen ingeënt. Daardoor ontstaat de typische witte schimmelkorst. Er bestaan ook kazen met een rode korst. Hier wordt een cultuur van roodbacteriën aan toegevoegd.

 

Opeten of niet?

De hardste of halfharde kazen hebben een korst die niet eetbaar is. De korst is hier een soort plasticachtig laagje dat je zeker moet verwijderen. Kazen met een donkerbruine korst laat je ook best links liggen. De zachtste kazen hebben een eetbare korst. Vandaar dat witte en rode korsten wel eetbaar zijn.

 

Een eetbare korst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De kaas komt vaak enkel volledig tot zijn recht als je hem opeet mét korst. Probeer het dus even, wie weet ben je compleet overdonderd door deze nieuwe smaak!

 

PS: Wittekop heeft ook zo’n eetbare witschimmelkorst. En Rosse Jeanette een rode. Probeer ze even uit. Je vindt ze bij een speciaalzaak in je buurt. En je krijgt er nog een gratis strip bij ook ;-)

Wat is het verschil tussen jong, belegen en oud?

17/06/2019

We horen wel dat een kaas jong, belegen of oud is. Maar wie weet nu precies wat dat wil zeggen? Is er een verschil in smaak of uitzicht? We klaren het voor je uit!

 

De leeftijd van een kaas hangt volledig af van het rijpingsproces. Een kort overzicht:

 • Jonge kaas: 4 weken
 • Jong belegen kaas: 8-10 weken
 • Half belegen kaas: 3 maanden
 • Belegen kaas: 6 maanden
 • Oude kaas: 10-12 maanden

Hoe ouder de kaas, hoe sterker de smaak. Ook het aroma en de textuur zijn verschillend naargelang de leeftijd. Kazen die niet lang rijpen zijn zachter en romiger. Belegen en oude kazen zijn vaak harder en smaken sterker door.

 

PS: Wittekop is een jonge kaas, BoereJan bestaat in alle leeftijden. Proef ze zelf en beslis welke je favoriet is. Je vindt ze bij een speciaalzaak in je buurt. En je krijgt er nog een gratis strip bij ook ;-)

De perfecte kaasschotel in 5 stappen

03/06/2019

Iedereen kent het fenomeen kaasschotel wel. Maar wat leg je er nu precies op? Wat past bij elkaar, waarmee combineer je de kaas en wat drink je er bij? Wij helpen je uit de nood!

 

Stap 1: Kies je kaas

Een kaasplank hoeft niet uit 10 verschillende soorten te bestaan om lekker te zijn. Aan enkele stukken heb je zeker al genoeg. Zorg voor wat variatie: een zachte, een halfharde en een harde kaas. (Wittekop is bijvoorbeeld een zachte kaas en Rosse Jeanette is halfhard.)

 

Stap 2: Bepaal de hoeveelheid kaas

Hoeveel kaas moet ik voorzien per persoon? Een moeilijke vraag voor velen. Alles hangt af van het moment waarop je de kaas serveert. Is dat als hapje, volwaardige maaltijd of dessert? We geven je enkele richtlijnen:

 • Aperitiefhapje: 50 tot 100 gram per persoon
 • Maaltijd: 200 gram per persoon
 • Dessert: 100 gram per persoon

 

Stap 3: Presenteer je kaasschotel

Neem een houten plankje, een leisteen of een bord uit aardewerk. Zo ziet je schotel er super classy uit. Voorzie wat fruit zoals druiven, vijgen of passievruchten. Ook enkele nootjes gaan goed samen met de kaas. In potjes kan je wat honing en mosterd voorzien, sommige kazen smaken er namelijk heel lekker bij. Sommige mensen houden ook van wat confituur bij hun kaas. Denk maar aan frambozen-, aardbeien- of pruimenconfituur.

 

En niet te vergeten: brood! Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Ook hier is variatie belangrijk. Wit stokbrood om de zachte kaas op te smeren, meergranenbrood en zelfs noten- en rozijnenbrood passen perfect bij kaas.

 

Stap 4: Beslis welke drank je gaat serveren

Bij een hapje hoort een drankje, maar het welke? Waar de meeste voor wijn gaan, kan ook porto en zelfs bier lekker zijn bij kaas. Bij een lichte kaas hoort een licht bier. Bij sterkere smaken ga je best voor een trappist.

 

Stap 5: Hoe bewaar je kaas?

Mocht er nadien toch wat kaas overblijven (wat we ons onmogelijk kunnen voorstellen ;-)), hoe bewaar je die dan best? Je wil er nadien toch ook nog wat kunnen van smullen?! Om de smaak van de kaas te waarborgen, is de temperatuur heel belangrijk. Kaas blijft het langst lekker als je die in de koelkast of in de kelder bewaart. Zorg dat je de kazen goed afdekt zodat ze zeker niet uitdrogen. Wil je er de dag erna van eten? Laat ze dan een half uurtje op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo smaakt de kaas het lekkerst!

 

Klaar voor die heerlijke kaasschotel? Ga langs bij een speciaalzaak in je buurt. Je krijgt zelfs een gratis strip als je enkele van onze kazen koopt. Plezier verzekerd!

De kaas voor iedereen: Wittekop

27/05/2019

“Goeiemorgen meneer, kan ik jou ergens mee helpen vandaag?” Jef Wittekop is 10 en staat gekend als het meest schattige manneke van de buurt. Zijn witte haren herkent iedereen van ver. Als hij dan nog eens zijn grote glimlach bovenhaalt, ben je onmiddellijk verkocht. Oude vrouwtjes helpt hij met oversteken, jonge mama’s helpt hij met boodschappen dragen, de buurman assisteert hij bij het snoeien van de haag, voor papa maait hij het gras en voor mama hangt hij de was op. Hij is de vriend van iedereen en doet geen vlieg kwaad.

 

Wittekop, de kaas

Wittekop is een kaas die werkelijk iedereen lekker vindt. Hij is zacht van smaak en crèmig. De witschimmelkorst kan je opeten, maar dat hoeft niet als je niet wil. Deze Eigen Bodemkaas is geliefd bij jong en oud. Een kaas voor iedereen dus!

 

Gratis strip

Nu al helemaal fan van Jefke Wittekop? Lees onze strip “De Gouden Kaaswielen” en leer hem nog beter kennen. Ga langs bij een speciaalzaak in je buurt, koop 2 van onze kazen en krijg de strip helemaal gratis!

Kaas voor alle leeftijden: BoereJan

24/05/2019

BoereJan is een boer van de oude stempel. Hij is geen fan van al die moderne snufjes. Een tv of gsm heeft hij niet. Ook zijn koeien melkt hij nog met de hand. Geef hem maar gewoon een emmer en een krukje. Met zijn rubberen laarzen en een stuk stro in zijn mond, wandelt hij nog voor dageraad het veld op. En wanneer zijn koeien het nog maar eens op een lopen zetten, hoor je hem van verre roepen: “potjandorie”!

 

Volgens hem is er niets lekkerder dan verse melk van je eigen koeien. Maar misschien is de kaas die hij ermee maakt nog net iets beter. Als de melk nog warm is, giet hij ze in een tobbe om kaas te maken. Roeren doet hij met de hand. Het eindresultaat? Overheerlijke boerderijkaas!

 

BoereJan, de kaas

De kaas BoereJan kenmerkt zich door zijn ambachtelijke, volle smaak. Je kan hem kopen in verschillende leeftijden: jong, zacht romig, stevig belegen, extra pittig belegen, subliem oud of brokkel. Een kaas van alle leeftijden, voor alle leeftijden!

 

Gratis strip

Wil je meer weten over BoereJan? Je ontmoet hem in onze strip “De Gouden Kaaswielen”. Je ontvangt deze strip volledig gratis bij aankoop van 2 van onze kazen. Ga snel naar de dichtstbijzijnde speciaalzaak!

Een pittige dame met pittige kaas: Rosse Jeanette

22/05/2019

“Bonjour madame, wat een prachtige jurk!” Een uitspraak die je Jeanette vaak hoort doen. En dat tegen elke vrouw die ze passeert op straat. Ons Rosse Jeanette is een crème van een madam!

 

Deze dame studeerde kunst en mode. Ze is een vrijgevochten ziel die duidelijk weet wat ze wil en ze gaat er ook voor. Geen tegenslag is haar te veel, ze komt er altijd terug bovenop. Haar joie de vivre werkt aanstekelijk. Net als haar betoverende glimlach.

 

Rosse Jeanette, de kaas

De naam zegt het zelf al: Rosse Jeanette is een kaas met een eetbare rosse korst. Net zoals haar stripfiguur is ze lekker pittig. Deze Eigen Bodemkaas valt vast en zeker in de smaak.

 

Gratis strip

Zin om Rosse Jeanette beter te leren kennen? Lees er alles over in onze strip “De Gouden Kaaswielen”. Je krijgt de strip volledig gratis bij aankoop van 2 van onze kazen. Haast je naar de dichtstbijzijnde speciaalzaak!

Emiel de Gentenaer, aangename kennismaking!

20/05/2019

“Wat Emiel beviel, was een schoon geel kaaswiel!” Tijd om Emiel de Gentenaer te ontmoeten, de stripfiguur gebaseerd op onze kaas de Gentenaer.

 

Deze rasechte Gentenaar, met de toepasselijke bijnaam Gentenaer, is een goedlachse levensgenieter. Hij woont op de rand van Gent, samen met zijn vrouw. Emiel houdt van vroeg opstaan om de zon te zien opgaan, van stille ochtendwandelingen, van naar de markt gaan om verse vis en kaas, van uitgebreid koken én aperitieven, van gezellig samenzijn met zijn gezin, van ravotten met zijn kleinzoon. Maar ook van een momentje voor hem alleen, zittend op zijn terras, uitkijkend over de uitgestrekte weilanden, met een lekker biertje in de hand en een belegen kaasje.

 

Gentenaer, de kaas

Gentenaer is een Goudse kaas, gerijpt op Gentse bodem. Hij is fruitig en zoet van smaak. Deze extra belegen kaas past perfect bij een biertje.

 

Gratis strip

Wil je Emiel de Gentenaer wat beter leren kennen? Haal dan jouw gratis strip op bij de betere speciaalzaak. Je krijgt hem volledig gratis bij aankoop van 2 van onze kazen.

Maak kennis met onze kaas: Gentse Keizer

17/05/2019

“Je suis Charles, Empereur de Gand. Enchanté!” Maak kennis met Keizer Charles, de verpersoonlijking van onze kaas Gentse Keizer.

 

In zijn Gentse kasteel hangt, naast bombastische portretten van zichzelf, een allesoverheersende, overheerlijke geur: die van kaas. Niet verwonderlijk, want de keizer eet niets liever. Daarvan zijn de vorstelijke diners levend bewijs. Het hoofdgerecht op het feestbanket? Kaas. Als dessert? Nog meer kaas! Het zijn avonden waarop de wijn rijkelijk vloeit. De toast aan het begin komt uiteraard van hem, én gaat over zichzelf. Want ten slotte is hij de beste en meest wijze keizer die de wereld ooit gezien heeft. Volgens hem toch …

 

Gentse Keizer, de kaas

Gentse Keizer herken je aan zijn typerende zwarte korst. Hou je van smeuïg en heerlijk romig? Dan is deze kaas absoluut iets voor jou. Deze abdijkaas is er eentje van eigen bodem. Hij past perfect op elke kaasplank, bij je boterham of op je stokbrood of zelfs bij een lekker wijntje of bier. Aan jou de keuze!

 

Gratis strip

Wil je Keizer Charles beter leren kennen? Lees dan onze strip “De Gouden Kaaswielen”. Je krijgt hem gratis in de betere speciaalzaak bij aankoop van 2 van onze kazen.

Onze kazen krijgen een gezicht in onze eigen strip

15/05/2019

Ken jij Gentse Keizer, Gentenaer, Rosse Jeanette, BoereJan en Wittekop al? Dit zijn 5 overheerlijke kazen die vanaf nu verkrijgbaar zijn bij de betere speciaalzaak. Om ze aan jou voor te stellen hebben we elk van die kazen omgetoverd in een stripfiguur.

 

Maak kennis met Keizer Charles, Emiel De Gentenaer, Jeanette Milfeux, BoereJan en Jefke Wittekop. Elk van hen weerspiegelt het karakter en de smaak van onze kazen. Hou onze Facebookpagina en website in de gaten, binnenkort stellen we ze één voor één aan je voor.

 

Gratis strip actie

Speciaal voor jou hebben we een leuke actie in petto: wanneer je 2 van deze kazen koopt bij een speciaalzaak in jouw buurt, krijg je er de strip “De Gouden Kaaswielen” gratis bij! Je ontdekt er de avonturen van onze 5 stripfiguren. Leesgenot verzekerd!

 

Vind hier een verkooppunt in je buurt en haast je als de bliksem om jouw gratis strip af te halen!

Deel dit bericht