De perfecte kaasschotel in 5 stappen

Blog

De perfecte kaasschotel in 5 stappen

03/06/2019

Iedereen kent het fenomeen kaasschotel wel. Maar wat leg je er nu precies op? Wat past bij elkaar, waarmee combineer je de kaas en wat drink je er bij? Wij helpen je uit de nood!

 

Stap 1: Kies je kaas

Een kaasplank hoeft niet uit 10 verschillende soorten te bestaan om lekker te zijn. Aan enkele stukken heb je zeker al genoeg. Zorg voor wat variatie: een zachte, een halfharde en een harde kaas. (Wittekop is bijvoorbeeld een zachte kaas en Rosse Jeanette is halfhard.)

 

Stap 2: Bepaal de hoeveelheid kaas

Hoeveel kaas moet ik voorzien per persoon? Een moeilijke vraag voor velen. Alles hangt af van het moment waarop je de kaas serveert. Is dat als hapje, volwaardige maaltijd of dessert? We geven je enkele richtlijnen:

  • Aperitiefhapje: 50 tot 100 gram per persoon
  • Maaltijd: 200 gram per persoon
  • Dessert: 100 gram per persoon

 

Stap 3: Presenteer je kaasschotel

Neem een houten plankje, een leisteen of een bord uit aardewerk. Zo ziet je schotel er super classy uit. Voorzie wat fruit zoals druiven, vijgen of passievruchten. Ook enkele nootjes gaan goed samen met de kaas. In potjes kan je wat honing en mosterd voorzien, sommige kazen smaken er namelijk heel lekker bij. Sommige mensen houden ook van wat confituur bij hun kaas. Denk maar aan frambozen-, aardbeien- of pruimenconfituur.

 

En niet te vergeten: brood! Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Ook hier is variatie belangrijk. Wit stokbrood om de zachte kaas op te smeren, meergranenbrood en zelfs noten- en rozijnenbrood passen perfect bij kaas.

 

Stap 4: Beslis welke drank je gaat serveren

Bij een hapje hoort een drankje, maar het welke? Waar de meeste voor wijn gaan, kan ook porto en zelfs bier lekker zijn bij kaas. Bij een lichte kaas hoort een licht bier. Bij sterkere smaken ga je best voor een trappist.

 

Stap 5: Hoe bewaar je kaas?

Mocht er nadien toch wat kaas overblijven (wat we ons onmogelijk kunnen voorstellen ;-)), hoe bewaar je die dan best? Je wil er nadien toch ook nog wat kunnen van smullen?! Om de smaak van de kaas te waarborgen, is de temperatuur heel belangrijk. Kaas blijft het langst lekker als je die in de koelkast of in de kelder bewaart. Zorg dat je de kazen goed afdekt zodat ze zeker niet uitdrogen. Wil je er de dag erna van eten? Laat ze dan een half uurtje op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo smaakt de kaas het lekkerst!

 

Klaar voor die heerlijke kaasschotel? Ga langs bij een speciaalzaak in je buurt. Je krijgt zelfs een gratis strip als je enkele van onze kazen koopt. Plezier verzekerd!

Deel dit bericht

Blog

De perfecte kaasschotel in 5 stappen

03/06/2019

Iedereen kent het fenomeen kaasschotel wel. Maar wat leg je er nu precies op? Wat past bij elkaar, waarmee combineer je de kaas en wat drink je er bij? Wij helpen je uit de nood!

 

Stap 1: Kies je kaas

Een kaasplank hoeft niet uit 10 verschillende soorten te bestaan om lekker te zijn. Aan enkele stukken heb je zeker al genoeg. Zorg voor wat variatie: een zachte, een halfharde en een harde kaas. (Wittekop is bijvoorbeeld een zachte kaas en Rosse Jeanette is halfhard.)

 

Stap 2: Bepaal de hoeveelheid kaas

Hoeveel kaas moet ik voorzien per persoon? Een moeilijke vraag voor velen. Alles hangt af van het moment waarop je de kaas serveert. Is dat als hapje, volwaardige maaltijd of dessert? We geven je enkele richtlijnen:

  • Aperitiefhapje: 50 tot 100 gram per persoon
  • Maaltijd: 200 gram per persoon
  • Dessert: 100 gram per persoon

 

Stap 3: Presenteer je kaasschotel

Neem een houten plankje, een leisteen of een bord uit aardewerk. Zo ziet je schotel er super classy uit. Voorzie wat fruit zoals druiven, vijgen of passievruchten. Ook enkele nootjes gaan goed samen met de kaas. In potjes kan je wat honing en mosterd voorzien, sommige kazen smaken er namelijk heel lekker bij. Sommige mensen houden ook van wat confituur bij hun kaas. Denk maar aan frambozen-, aardbeien- of pruimenconfituur.

 

En niet te vergeten: brood! Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Ook hier is variatie belangrijk. Wit stokbrood om de zachte kaas op te smeren, meergranenbrood en zelfs noten- en rozijnenbrood passen perfect bij kaas.

 

Stap 4: Beslis welke drank je gaat serveren

Bij een hapje hoort een drankje, maar het welke? Waar de meeste voor wijn gaan, kan ook porto en zelfs bier lekker zijn bij kaas. Bij een lichte kaas hoort een licht bier. Bij sterkere smaken ga je best voor een trappist.

 

Stap 5: Hoe bewaar je kaas?

Mocht er nadien toch wat kaas overblijven (wat we ons onmogelijk kunnen voorstellen ;-)), hoe bewaar je die dan best? Je wil er nadien toch ook nog wat kunnen van smullen?! Om de smaak van de kaas te waarborgen, is de temperatuur heel belangrijk. Kaas blijft het langst lekker als je die in de koelkast of in de kelder bewaart. Zorg dat je de kazen goed afdekt zodat ze zeker niet uitdrogen. Wil je er de dag erna van eten? Laat ze dan een half uurtje op voorhand op kamertemperatuur komen. Zo smaakt de kaas het lekkerst!

 

Klaar voor die heerlijke kaasschotel? Ga langs bij een speciaalzaak in je buurt. Je krijgt zelfs een gratis strip als je enkele van onze kazen koopt. Plezier verzekerd!

Deel dit bericht