Hoe proef je kaas?

Blog

Hoe proef je kaas?

23/08/2019

Horen, zien en zwijgen. Of was het zien, ruiken, voelen en proeven? Als het gaat over kaas proeven, dan opteer je best voor het laatste. Want kaas proef je met al je zintuigen.

 

Geef je ogen de kost

Het eerste wat je doet, is naar de kaas kijken. Wanneer die er lekker uitziet, krijg je er automatisch trek in. Door goed naar de kaas te kijken, krijg je al een goede indicatie over het soort kaas en de leeftijd van de kaas.

 

Ruik er maar eens goed aan

Je reukvermogen is nauw verbonden met je smaak. De geur die we waarnemen tijdens het proeven, noemen we aroma. Nog voor we aan proeven toe zijn, ruiken we eerst eens goed aan de kaas. Je hebt kazen die heel zacht ruiken, maar je hebt ook de zogenaamde ‘stinkkazen’ die een fellere geur hebben. De geur van de kaas is afhankelijk van hoelang hij gerijpt heeft.

 

Nog een tip: om de geur van kaas optimaal te ervaren, moet je de kaas in twee breken. Zo komen alle geuren goed vrij.

 

Neem de kaas in handen

Om de kaas volledig te kunnen proeven, moet je hem eens vasthouden. Zo ontdek je de textuur en hoe stevig of elastisch de kaas is.

 

En nu le moment suprême: proef!

Onze smaakpapillen kunnen vier smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout en bitter. Harde kazen zijn bijvoorbeeld vaak zoet. Let er bij het smaken op dat je bij kazen met eetbare korst ook effectief een stukje mét korst proeft. Die maakt namelijk deel uit van de volledige smaakervaring.

 

Iedereen kan kaas proeven

Oud en zelfs heel jong, echt iedereen kan kaas proeven. Geef je kinderen dus ook gerust een stukje. En terwijl ze proeven, kunnen ze de strip De Gouden Kaaswielen lezen!

 

PS: wist je dat je bij aankoop van 2 kazen een gratis strip kreeg. Ga langs bij een deelnemende kaasspeciaalzaak en vraag naar Gentse Keizer, Gentenaer, Rosse Jeanette, BoereJan en Wittekop.

Deel dit bericht

Blog

Hoe proef je kaas?

23/08/2019

Horen, zien en zwijgen. Of was het zien, ruiken, voelen en proeven? Als het gaat over kaas proeven, dan opteer je best voor het laatste. Want kaas proef je met al je zintuigen.

 

Geef je ogen de kost

Het eerste wat je doet, is naar de kaas kijken. Wanneer die er lekker uitziet, krijg je er automatisch trek in. Door goed naar de kaas te kijken, krijg je al een goede indicatie over het soort kaas en de leeftijd van de kaas.

 

Ruik er maar eens goed aan

Je reukvermogen is nauw verbonden met je smaak. De geur die we waarnemen tijdens het proeven, noemen we aroma. Nog voor we aan proeven toe zijn, ruiken we eerst eens goed aan de kaas. Je hebt kazen die heel zacht ruiken, maar je hebt ook de zogenaamde ‘stinkkazen’ die een fellere geur hebben. De geur van de kaas is afhankelijk van hoelang hij gerijpt heeft.

 

Nog een tip: om de geur van kaas optimaal te ervaren, moet je de kaas in twee breken. Zo komen alle geuren goed vrij.

 

Neem de kaas in handen

Om de kaas volledig te kunnen proeven, moet je hem eens vasthouden. Zo ontdek je de textuur en hoe stevig of elastisch de kaas is.

 

En nu le moment suprême: proef!

Onze smaakpapillen kunnen vier smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout en bitter. Harde kazen zijn bijvoorbeeld vaak zoet. Let er bij het smaken op dat je bij kazen met eetbare korst ook effectief een stukje mét korst proeft. Die maakt namelijk deel uit van de volledige smaakervaring.

 

Iedereen kan kaas proeven

Oud en zelfs heel jong, echt iedereen kan kaas proeven. Geef je kinderen dus ook gerust een stukje. En terwijl ze proeven, kunnen ze de strip De Gouden Kaaswielen lezen!

 

PS: wist je dat je bij aankoop van 2 kazen een gratis strip kreeg. Ga langs bij een deelnemende kaasspeciaalzaak en vraag naar Gentse Keizer, Gentenaer, Rosse Jeanette, BoereJan en Wittekop.

Deel dit bericht