Hoe wordt kaas gemaakt?

Blog

Hoe wordt kaas gemaakt?

05/07/2019

Kaas wordt gemaakt in 4 stappen. Alles begint bij de koe. Zonder koe geen melk, en zonder melk geen kaas. Zorg er maar beter voor dat de melk vers is, want daarmee maak je de beste kaas.

 

Stremsel en startercultuur toevoegen

De verse melk wordt kort verhit, gepasteuriseerd zoals de professionals het noemen. Daaraan wordt een startercultuur en stremsel toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat eiwitten gaan stollen en dat er wrongel ontstaat, een vaste materie die in het overgebleven vocht drijft.

 

Wrongel samenpersen

Het vocht waarin de wrongel drijft, wordt wei genoemd. Wei bevat mineralen, melksuiker en vet. De wrongeldeeltjes worden samen in een rond vat gegoten en samengeperst om al het vocht te verwijderen. Door dat persen en het ronde vat krijgt de kaas zijn kenmerkende ronde vorm.

 

Rusten in pekel

Daarna wordt de kaas gepekeld in een pekelbad. Het is in deze fase dat de kaas smaak krijgt. Ook de vorm en textuur verbeteren dankzij de pekel. Gepekelde kaas kan je ook langer bewaren.

 

Rijpen

De smaak van de kaas hangt af van het rijpingsproces. Een kaas kan rijpen van 4 weken tot een gans jaar. Afhankelijk daarvan wordt een kaas als jong, belegen of oud bestempeld.

 

Benieuwd hoe onze stripfiguren kaas maken? Haast je naar een deelnemende speciaalzaak in je buurt en ontdek het zelf!

Deel dit bericht

Blog

Hoe wordt kaas gemaakt?

05/07/2019

Kaas wordt gemaakt in 4 stappen. Alles begint bij de koe. Zonder koe geen melk, en zonder melk geen kaas. Zorg er maar beter voor dat de melk vers is, want daarmee maak je de beste kaas.

 

Stremsel en startercultuur toevoegen

De verse melk wordt kort verhit, gepasteuriseerd zoals de professionals het noemen. Daaraan wordt een startercultuur en stremsel toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat eiwitten gaan stollen en dat er wrongel ontstaat, een vaste materie die in het overgebleven vocht drijft.

 

Wrongel samenpersen

Het vocht waarin de wrongel drijft, wordt wei genoemd. Wei bevat mineralen, melksuiker en vet. De wrongeldeeltjes worden samen in een rond vat gegoten en samengeperst om al het vocht te verwijderen. Door dat persen en het ronde vat krijgt de kaas zijn kenmerkende ronde vorm.

 

Rusten in pekel

Daarna wordt de kaas gepekeld in een pekelbad. Het is in deze fase dat de kaas smaak krijgt. Ook de vorm en textuur verbeteren dankzij de pekel. Gepekelde kaas kan je ook langer bewaren.

 

Rijpen

De smaak van de kaas hangt af van het rijpingsproces. Een kaas kan rijpen van 4 weken tot een gans jaar. Afhankelijk daarvan wordt een kaas als jong, belegen of oud bestempeld.

 

Benieuwd hoe onze stripfiguren kaas maken? Haast je naar een deelnemende speciaalzaak in je buurt en ontdek het zelf!

Deel dit bericht