Waar of niet: de smaak van kaas varieert naargelang het seizoen

Blog

Waar of niet: de smaak van kaas varieert naargelang het seizoen

26/08/2019

Waar! Afhankelijk van het seizoen kan de smaak én de kleur van kaas variëren. Maar hoe komt dat nu?

 

Kaas wordt gemaakt van melk. En melk komt van de koe. Afhankelijk van wat die koe te eten krijgt, gaat haar melk anders smaken. In de lente en zomer grazen koeien buiten en eten ze dus vers gras uit de weide. Daardoor wordt hun melk romiger en de kaas dus ook. In de winter krijgen de dieren andere voeding, en dat proef je ook in de kaas.

 

Niet enkel de smaak verandert, de kaas krijgt ook een andere kleur in de wintermaanden. Dat komt door de zomer- en wintermelk. In de winter is de kaas lichter van kleur, in de zomer heeft hij een rijkere kleur.

 

Lente-, zomer-, herfst- en winterkazen

Mosselen eet je het best in maanden met een r, asperges eind april en kersen net voor de zomer. Maar ook sommige kazen smaken beter in bepaalde seizoenen.

 

Geitenkaas is bijvoorbeeld het lekkerst van april tot juli, omdat je er die heerlijke kruiden in proeft. Ook zachte kazen en witschimmelkazen zijn optimaal voor het voorjaar. Deze blijven ook nog superlekker tot het einde van de zomer. Herfstkazen zijn dan de hardere kazen, die sterker smaken. In de winter kan je gaan voor kazen die iets langer gerijpt zijn, zoals BoereJan. Die kan je overigens het hele jaar door eten, want deze kaas bestaat in verschillende leeftijden.

 

Graag advies over de beste kaas voor het seizoen? Vraag ernaar bij je kaasspeciaalzaak!

Deel dit bericht

Blog

Waar of niet: de smaak van kaas varieert naargelang het seizoen

26/08/2019

Waar! Afhankelijk van het seizoen kan de smaak én de kleur van kaas variëren. Maar hoe komt dat nu?

 

Kaas wordt gemaakt van melk. En melk komt van de koe. Afhankelijk van wat die koe te eten krijgt, gaat haar melk anders smaken. In de lente en zomer grazen koeien buiten en eten ze dus vers gras uit de weide. Daardoor wordt hun melk romiger en de kaas dus ook. In de winter krijgen de dieren andere voeding, en dat proef je ook in de kaas.

 

Niet enkel de smaak verandert, de kaas krijgt ook een andere kleur in de wintermaanden. Dat komt door de zomer- en wintermelk. In de winter is de kaas lichter van kleur, in de zomer heeft hij een rijkere kleur.

 

Lente-, zomer-, herfst- en winterkazen

Mosselen eet je het best in maanden met een r, asperges eind april en kersen net voor de zomer. Maar ook sommige kazen smaken beter in bepaalde seizoenen.

 

Geitenkaas is bijvoorbeeld het lekkerst van april tot juli, omdat je er die heerlijke kruiden in proeft. Ook zachte kazen en witschimmelkazen zijn optimaal voor het voorjaar. Deze blijven ook nog superlekker tot het einde van de zomer. Herfstkazen zijn dan de hardere kazen, die sterker smaken. In de winter kan je gaan voor kazen die iets langer gerijpt zijn, zoals BoereJan. Die kan je overigens het hele jaar door eten, want deze kaas bestaat in verschillende leeftijden.

 

Graag advies over de beste kaas voor het seizoen? Vraag ernaar bij je kaasspeciaalzaak!

Deel dit bericht