Welk type korst is eetbaar?

Blog

Welk type korst is eetbaar?

24/06/2019

Nagenoeg alle kazen hebben een korst. Ben jij iemand die die er altijd afhaalt? Of eet je sommige wel op? Voor eens en voor altijd: welke korst mag je wel opeten en welke niet?

 

Eerst en vooral, hoe ontstaat een korst eigenlijk? Kazen met een gewassen korst worden in het pekelbad gewassen of bevochtigd met pekel. Zo krijg je een korst. Dan heb je ook nog schimmelkorsten. Deze kazen krijgen voor het rijpingsproces schimmelculturen ingeënt. Daardoor ontstaat de typische witte schimmelkorst. Er bestaan ook kazen met een rode korst. Hier wordt een cultuur van roodbacteriën aan toegevoegd.

 

Opeten of niet?

De hardste of halfharde kazen hebben een korst die niet eetbaar is. De korst is hier een soort plasticachtig laagje dat je zeker moet verwijderen. Kazen met een donkerbruine korst laat je ook best links liggen. De zachtste kazen hebben een eetbare korst. Vandaar dat witte en rode korsten wel eetbaar zijn.

 

Een eetbare korst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De kaas komt vaak enkel volledig tot zijn recht als je hem opeet mét korst. Probeer het dus even, wie weet ben je compleet overdonderd door deze nieuwe smaak!

 

PS: Wittekop heeft ook zo’n eetbare witschimmelkorst. En Rosse Jeanette een rode. Probeer ze even uit. Je vindt ze bij een speciaalzaak in je buurt. En je krijgt er nog een gratis strip bij ook ;-)

Deel dit bericht

Blog

Welk type korst is eetbaar?

24/06/2019

Nagenoeg alle kazen hebben een korst. Ben jij iemand die die er altijd afhaalt? Of eet je sommige wel op? Voor eens en voor altijd: welke korst mag je wel opeten en welke niet?

 

Eerst en vooral, hoe ontstaat een korst eigenlijk? Kazen met een gewassen korst worden in het pekelbad gewassen of bevochtigd met pekel. Zo krijg je een korst. Dan heb je ook nog schimmelkorsten. Deze kazen krijgen voor het rijpingsproces schimmelculturen ingeënt. Daardoor ontstaat de typische witte schimmelkorst. Er bestaan ook kazen met een rode korst. Hier wordt een cultuur van roodbacteriën aan toegevoegd.

 

Opeten of niet?

De hardste of halfharde kazen hebben een korst die niet eetbaar is. De korst is hier een soort plasticachtig laagje dat je zeker moet verwijderen. Kazen met een donkerbruine korst laat je ook best links liggen. De zachtste kazen hebben een eetbare korst. Vandaar dat witte en rode korsten wel eetbaar zijn.

 

Een eetbare korst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De kaas komt vaak enkel volledig tot zijn recht als je hem opeet mét korst. Probeer het dus even, wie weet ben je compleet overdonderd door deze nieuwe smaak!

 

PS: Wittekop heeft ook zo’n eetbare witschimmelkorst. En Rosse Jeanette een rode. Probeer ze even uit. Je vindt ze bij een speciaalzaak in je buurt. En je krijgt er nog een gratis strip bij ook ;-)

Deel dit bericht